Skip to main content
Kinderdorp Zatyshok

Kinderdorp Zatyshok helpt kinderen in Oekraïne die door de oorlog zijn getroffen – Meer hulp is nodig!

De oorlog in Oekraïne heeft verwoestende gevolgen voor veel kinderen. Ze zijn gewond geraakt, hebben familie of ouders verloren, zijn dakloos geworden en gaan niet meer naar school. Veel kinderen dragen diepe trauma’s met zich mee. Aandacht en hulp voor deze kinderen is hard nodig. In een kindvriendelijke omgeving kunnen ze weer even kind zijn en onbezorgd spelen. Ze ontmoeten er leeftijdsgenoten en kunnen deelnemen aan educatieve en recreatieve activiteiten. Dat helpt hen om op een positieve manier hun stress en angst los te laten.  

Kinderdorp Zatyshok is vol liefde en hoop

Een van de initiatieven in Oekraïne die wij als Stichting Djakoejoe ondersteunen om kinderen te helpen is het kinderdorp “Zatyshok”. Dit is opgericht met als doel kinderen te helpen die ontheemd zijn geraakt door de oorlog. Zatyshok biedt een thuis aan meer dan 60 kinderen van 3 tot 18 jaar. Een deel van de kinderen in het kinderdorp verbleef al voor de oorlog in een weeshuis. Deze kinderen waren toen al een zeer kwetsbare groep en nu, tijdens de oorlog, zijn ze nog kwetsbaarder geworden. Daarnaast wonen er in het kinderdorp kinderen die juist door de oorlog hun ouders zijn kwijtgeraakt. Ook wonen er families die uit elkaar zijn gerukt. Zoals moeders met meerdere kinderen en grootouders met kleinkinderen. Naast onderdak biedt Zatyshok alle kinderen die hier verblijven ook voeding, medische zorg, onderwijs, kleding en rehabilitatie.

Met een oppervlakte van 1000 vierkante meter is Zatyshok een veilige omgeving voor kinderen die op de vlucht zijn voor de oorlog. In het dorp worden de kinderen beschermd en geholpen door iedereen die dat wil en kan. Een aantal particuliere ondernemers heeft het onderhoud op zich genomen. Hier zijn mensen betrokken met een groot hart. De plek is vol liefde en hoop.

De belangrijkste doelstellingen van Zatyshok

  1. Kinderen sociale bescherming en veiligheid bieden. 
  2. Zorgen voor een omgeving waarin de kinderen een ​​normaal leven met onderwijs en vrijetijdsbesteding hebben.
  3. Bieden van uitgebreide sociale, psychologische, pedagogische, medische, juridische en andere vormen van hulp aan kinderen.
  4. Samenwerken met gezinnen van kinderen om de omstandigheden van hun sociale integratie te normaliseren.
  5. Bijstand verlenen aan lokale uitvoerende autoriteiten en lokale zelfbestuursautoriteiten bij de sociale ondersteuning van kinderen die zijn geadopteerd door voogden, pleegouders of gezinsvervangende tehuizen.

Materieel komt het kinderdorp veel tekort

Zatyshok kampt met een groot tekort aan materiële middelen. Ze hebben veel dingen nodig om het kinderdorp goed in te richten. Er is onder andere dringend behoefte aan:

  1. Een speeltuin voor kinderen – De speeltuin biedt een leuke en veilige plek voor de kinderen om te spelen en te ontspannen. Er zijn verschillende speeltoestellen nodig.
  2. Een sportveld – Dit is van groot belang, zodat de kinderen kunnen sporten en hun energie kwijt kunnen.
  3. Plaatsing van garderobekasten – Door garderobekasten bij de ingang te plaatsen, kan de kleding van de kinderen netjes opgeborgen worden en wordt de omgeving netter.

Er is hulp nodig om dit te realiseren.

Stichting Djakoejoe wil helpen!

Stichting Djakoejoe vraagt bedrijven, stichtingen en clubs om te helpen het kinderdorp goed in te richten. Dat kan bijvoorbeeld door een speeltoestel of garderobekast  te “adopteren”. We kunnen het toestel of de kast dan voorzien van een bordje met de naam van het bedrijf en zullen ook social media posts plaatsen. Het aanleggen van een sportveld is een grote investering. Daarvoor zijn wij op zoek naar sponsors en de hulp van organisaties voor goede doelen.

Over Stichting Djakoejoe

Voorzitter van Stichting Djakoejoe is ondernemer Tanya van Workum. Zij komt zelf uit Oekraïne. De stichting biedt in samenwerking met bedrijven en talloze vrijwilligers acute humanitaire hulp in Oekraïne. Daarnaast heeft de stichting de ambitie om na de oorlog de Oekraïense bevolking te ondersteunen met duurzame wederopbouw door het stimuleren van lokaal ondernemerschap.

Weeshuis in Oekraïne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.