Skip to main content

Maandag 28 februari: Portofoons regelen

In de eerste dagen zagen we de situatie ter plekke steeds verder uit de hand lopen en kwamen de verschikkelijke verhalen van vrienden en familie binnen. Ook kregen we de eerste vragen. Maandag kregen we parallel de vraag van een vriend die werkt in de IT en een van de collega’s binnen 5Pro uit Oekraïne dat hij op zoek was naar portofoons. Na flink zoeken bleek dat er een partij uit Drachten ons wilde helpen en we bestelde 200 portofoons voor 5k. We waren ondertussen al in contact met het initiatief Twente voor Oekraïne (www.twentevooroekraine.nl) die een transport corridor naar Lviv aan het opzetten was naar hun partnerbedrijf in Lviv Lemberg solutions. Het initiatief in twente werd getipt via ons netwerk in Oekraïne. Met dank aan Pieter van de Ing (vader van mijn beste vriend) werden nog dezelfde dag de telefoons afgeleverd. Enkele dagen latern zijn de portofoons in Oekraïne aangekomen.

In de middag kwamen we in contact met een NGO uit Oekraïne die ons wilde koppelen aan een donateur. De donateur wilde direct portofoons kopen. Aangezien de vader van een vriend van mij onderweg was moest dit ad hoc en snel geregeld worden. Gelukkig konden we dit snel voor elkaar krijgen en konden ook deze portofoons mee op transport. In de avond werden we nogmaals benaderd door deze donateur of wij voor hen niet slaapzakken, matjes en hoofdlampen konden kopen. We kregen een aanzienlijk bedrag toegezegd en konden hierdoor spullen aanschaffen.

Dinsdag 1 maart: Slaapzakken regelen

Met ingeschakelde hulptroepen zijn we begonnen met het benaderen van de zakelijke kanalen van Decathlon en andere merken zoals Bever en Intersport. Het bleek dat doordat we buiten het seizoen waren dat er nog geen grote voorraden beschikbaar waren in de landelijke magazijnen. Hierdoor waren we afhankelijk van het langsrijden van lokale winkels en daar de volledige voorraad van slaapzakken, matjes en hoofdlampen op te kopen. Hulp van Mirthe de Weger, Ilonka van der Heijden, Pieter van de Ing, Rick van DTV en Jan van Casteren heeft ons in totaal aan producten opgeleverd:

  • 99 slaapzakken
  • 123 matten om op te slapen
  • 82 hoofdlampjes
  • 20 powerbanks
  • 15×16 aaa batterijen

Daarnaast zijn we een samenwerking gestart met TwentevoorOekraine waar zij onze spullen vervoeren en wij ook donaties voor hen ophaalden via de donatiepagina. Deze donatiepagina heeft ondertussen al 92.000 euro opgehaald. Van dit geld zijn hulpgoederen en diesel voor de vrachtwagens gekocht.

Mirte met slaapzakken

Woensdag 2 maart: nog meer matjes en slaapzakken

Met hetzelfde team zijn we de dag gestart om nog meer locaties te benaderen voor het kopen van slaapzakken en matjes. Gelukkig hadden we met hulp van Pieter het bedrijf Linberg gevonden die direct 150 slaapzakken en 150 matjes kon leveren voor het totale bedrag van 14k euro. Dit waren dus top kwaliteit matjes en slaapzakken die wij tegen inkoopsprijs mochten afnemen. Bedankt Thomas van den Berg. Het mooie was dat deze bestelling eigenlijk was eigenlijk bedoeld voor de Russische markt maar door de sancties was deze bestelling komen te vervallen. Dat is mooi! Voor de beeldvorming zijn dat 6 pallets en 10 kuub aan hulpgoederen.

Ook werd duidelijk dat er nog een mogelijkheid was tot aanschaf van 150 meer matjes. In de avond na toezegging van enkele ondernemers waaronder Bas Huiskes en Angel Nellen hebben we besloten ook deze matjes te bestellen.

Rik in de auto vol slaapzakken
Pallet vol slaapzakken en matjes

Andere nieuws artikelen over dit initiatief:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.