Skip to main content

Aanleiding project VAC apparaten

Negen dagen geleden, op zaterdagochtend, werd ik (Tanya van Workum) door mijn oude studiegenoot gebeld. Hij is chirurg bij een militaire ziekenhuis in Oekraïne.

“Kun je ons helpen?” – vroeg hij. “We hebben VAC-apparaten voor negatieve druktherapie nodig. We krijgen steeds meer gewonden binnen, zo kunnen wij ze sneller en beter helpen.”

VAC-apparaten zijn kleine pompjes die door middel van een slangetje en een verband de wond vacuum zuigt. De wond geneest daardoor beter en sneller. Later die dag bleek het dat de broer van mijn vriendin (ook chirurg) hetzelfde probleem in Kyiv ziekenhuis had.

Voorbeeld VAC-pomp
VAC pomp met slangetjeBijna de hele week was ik aan het wachten op de bevestiging van de specificaties van VAC-apparaten van mijn vriend de chirurg. “Ik app je vanavond. Oh, het is al avond. Later dan.” “Het spijt me, we staan dag en nacht in de operatiekamer. Iedere dag wordt het zwaarder”. Ik kreeg de bevestiging pas nadat ik de vraag in “ja/nee” vorm heb gesteld. 

??? ?????? ??? ???????

  • In Nederland / België hebben wij een groothandel van VAC-apparaten gevonden en contact gelegd;
  • Met dank aan de donateurs en een fonds hebben 15 VAC-apparaten gekocht met materiaal voor meer dan 200 gewonden;
  • Met dank aan het transportbedrijf VAEX (via initiatief Transport voor Oekraïne) in Nederland hebben wij transport naar Oekraïne geregeld;
  • Met dank aan lokale bedrijf in Lviv hebben wij douanepapieren geregeld. 

Helaas kent oorlog geen “avondjes uit” of “weekendjes niks”. Ook wij hebben afgelopen week onze werkdagen, avonden en weekenden hieraan besteed. Diep respect voor alle artsen in Oekraïne die dag en nacht levens redden. Ik heb mijn vriend chirurg beloofd om hem samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen op verre en lange vakantie te sturen als de oorlog voorbij is. “Denk daar aan, hou vol”- zei ik. Iedereen verdient een veilige vakantie met zijn gezien… is dat niet waar?

P.S. We willen iedereen bedanken voor alle steun. In de afgelopen weken hebben veel mensen ons benaderd. Veel mensen hebben gedoneerd en geholpen. Weet dat het helpt. Inspireert. Hoop geeft. Het liefst willen wij iedereen persoonlijk benaderen en bedanken, maar het lukt niet altijd. Weet dat dit nog komt. De afgelopen weken zijn hectisch geweest. Mocht je willen helpen stuur ons een berichtje, wij linken diverse keren per dag vraag en aanbod aan elkaar.

Paul en Tanya van Workum

Andere nieuws artikelen over dit initiatief:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.